• Головна
  • Новини
  • Фінансова медіація – прибуток та нові можливості для банку

Фінансова медіація – прибуток та нові можливості для банку

Короленко, ІНВЕСТ КРЕДИТ КАПІТАЛ, Інвест Кредит Капітал, медіація

17.11.2015

17 листопада 2015 Київською торгово-промисловою палатою (КТПП) спільно з Незалежною асоціацією банків України (НАБУ), за підтримки Німецько-українського партнерського проекту у сфері бізнесу та за всебічного сприяння Українського Центру медіації (УЦМ) було організовано круглий стіл на тему «Практичні питання застосування медіації в кредитно-фінансовій сфері України».

До участі у заході запрошено провідних фахівців у галузі медіації, представників Центрів медіації при регіональних торгово-промислових палатах України, представників банківського та страхового ринків, бірж, бізнес-асоціацій, фінансових, інвестиційно-фінансових та кредитно-фінансових компаній.
В основу дискусії щодо можливості застосування позасудових механізмів вирішення конфліктів при роботі з проблемною заборгованістю в українських кредитно-фінансових установах, в тому числі і з урахуванням міжнародного досвіду практичного застосування медіації, було покладено надактуальну тему фінансової системи України, а саме: наявність критичної маси проблемних активів та необхідність скорочення проблемних кредитів, що в нинішніх умовах дорівнює - ні більш, ні менш - виживанню та подальшому оздоровленню вітчизняної банківської системи, а також поверненню довіри та формуванню підґрунтя для майбутнього розвитку нової якості банківського сервісу.
Аналізуючи всі інформаційно насичені, проілюстровані реальними життєвими прикладами виступи доповідачів: керівника Німецько-українського партнерського проекту у сфері бізнесу Фолькера Штотцнера, голови Ради НАБУ Романа Шпека, віце-президента ТПП України на громадських засадах Олександра Гончарова, президента КТПП Миколи Засульського, керівника Центру медіації при КТПП Людмили Сізікової, директора УЦМ Галини Єрьоменко, та інших доповідачів, можна дійти висновку, що нинішній складний стан українського фінансового ринку в умовах тотальної взаємної недовіри серед його учасників та об’єктивно незадовільного стану судової гілки влади потребує нових нетрадиційних підходів до вирішення суперечок, коли при розв’язанні здавалося б нездоланних розбіжностей у поглядах конфліктуючих сторін, взаємовигідного та єдино правильного рішення можливо досягти лише за допомогою переговорів із залученням третьої «миротворчої» нейтральної сторони - медіатора. Практика показує, що досягнуті за допомогою медіації домовленості є зазвичай довговічними, реалістичними, прийнятними для обох сторін і такими, що легко втілюються у життя, адже досягнуте рішення приймалося кожною із сторін на добровільних трастових засадах.
На круглому столі мав слово і директор ТОВ «ІНВЕСТ КРЕДИТ КАПІТАЛ» Микола Короленко, який виступив з доповіддю на тему «Фінансова медіація – прибуток та нові можливості для банку». Маючи багаторічний досвід роботи у банківських та страхових установах, розуміючись на їхніх бізнес-процесах та клієнтській політиці, а також маючи досвід управління активами банківських установ, які було виведено регулятором з ринку фінансових послуг, Микола Короленко має чітке уявлення про те, що правильно застосований механізм медіації у переговорах банку з боржником може не лише сприяти перетворенню проблемної заборгованості на реструктуризований кредитний продукт, але й трансформації безнадійного позичальника на потенційного надійного клієнта. Повага до клієнта, який тимчасово потрапив у скрутне становище, розуміння його позиції, а також можливостей кредитно-фінансової установи дає можливість не тільки повернути позичені кошти, але й зекономити на процесах залучення клієнтів, сформувати якісний пул лояльних клієнтів і надалі отримувати прибуток від співпраці з колись проблемними боржниками. За образним висловлюванням директора ТОВ «ІНВЕСТ КРЕДИТ КАПІТАЛ»: «Ці речі лежать на поверхні. Просто необхідно змінити кут зору і побачити, як перетворити втрати на прибуток. Головне, щоб було бажання. Фінансова медіація – це новий інструмент розв’язання конфліктних ситуацій. Наш нинішній досвід дозволяє нам стверджувати, що ми знаємо, як це можна зробити».

Тэги: ІНВЕСТ КРЕДИТ КАПІТАЛ, INVEST CREDIT CAPITAL, #‎ІНВЕСТКРЕДИТКАПІТАЛ‬, ‪#‎ИНВЕСТКРЕДИТКАПИТАЛ‬, ‪#‎INVESTCREDITCAPITAL‬, #‎медіація‬, ‪#‎медиация‬

Друк E-mail